Koninginnen

Er zijn verschillende soorten honingbijen. Ze hebben zich ontwikkeld in verschillende gebieden en zodoende zijn er verschillende ondersoorten gevormd, die elk verschillende eigenschappen hebben. In nederland komt van oudsher de zwarte honingbij voor, Apis Mellifera Mellifera. Door het invoeren van verschillende ondersoorten is op veel plekken de zuivere Zwarte Honingbij verdwenen. Gelukkig zijn er verschillende imkers die de taak op zich genomen hebben om de zuivere Zwarte Honingbij in stand te houden.

 

Wij hebben er voor gekozen om te werken met de Carnica honingbij, Apis Mellifera Carnica.

De Carnica komt van oudsher uit het gebied rond de Balkan en Oostenrijk en is tientallen jaren geleden naar Nederland gebracht om hun zachtaardige karakter, hun haaldrift, hun lage zwermneiging en hun explosieve ontwikkeling van het volk in het voorjaar. Deze laatste eigenschap werd belangrijk omdat de voorjaarsdracht voor de imkers belangrijker werd dan de zomerdrachten die steeds minder voorhanden was.

 

Wij doen mee aan het Beebreed teeltprogramma dat in Duitsland opgezet is en sinds enige jaren ook een Nederlandse afdeling heeft. Door de deelnemers worden jonge koninginnen beoordeeld op hun eigenschappen door middel van een gestandaardiseerde methode. Van deze koninginnen wordt ook de stamboom bijgehouden en de resultaten worden ingevoerd in het programma. Van al deze resultaten wordt een teelwaardeschatting berekend afhankelijk van de afstamming en de testen. Omdat door alle deelnemers de zelfde methode van testen wordt gebruikt en omdat deelnemers ook zusterkoninginnen testen kunnen er binnen relatief korte tijd van veel koninginnen een goede schatting gemaakt worden.

 

Wij telen zelf raszuivere koninginnen (P-moer) die we raszuiver laten paren met darren op een bevruchtingsstation of door kunstmatige inseminatie. Ook hebben we F1 volken of koninginnen beschikbaar.

 

Met het hier onderstaande bestelformulier kunt U raszuivere moeren of standbevruchte (F1)moeren of volken bestellen. Levering gaat op volgorde van binnenkomst van de bestellingen. Dus wie het eerst komt, die het eerst maalt. Aangezien het weer een grote invloed heeft op het succes van de teelt, kunnen soms bestellingen niet geleverd worden. U wordt ten alle tijde op de hoogte gehouden of en wanneer uw koningin(nen) en/of volk(en) beschikbaar zijn.

 

Bestellen kan tot 15 mei 2018.

 

Prijslijst koninginnen en volken 2018

 

We hebben er voor gekozen om in 2018 onze jonge koninginnen kunstmatig te insemineren.

 

€ per stuk

P-moer 45

Standbevruchte moer 15

F1 Volk(standbevruchte moer, 3raams) 40

 

 

Hieronder een schermafbeelding van de geplande combinatie en de potentiele teeltwaarde.

 

 

 

 

 

 

 

teelwaardeschatting

Koninginnenteelt: Apis Mellifera Carnica

 
 
 

 

 

 
 

Imkerij de meierij

Stenen Kamer 1

5282 PZ Boxtel

+31(0)642593219

KvK nummer: 69099359